Verkko hukkuu roskaan? Ei hätää, ei dyykata roskiksia.

I CREATE FIRSTS.

Verkko hukkuu roskaan? Ei hätää, ei dyykata roskiksia.

March 28, 2010 Digi Hyvinvointi Internet Media Raha & valta Social Media Teknologia Työ & bisnes Uutiset Uutiskommentit Vapaa-aika 0

Viime aikoina mediassa ja verkossa on käyty normaalia enemmän keskustelua verkkokeskustelusta. Mm. HS on miettinyt keskustelujen siistimistä ja filosofi Pekka Himanen verrannut  verkkokeskusteluja vessanseinään. Tietokone-lehden toimittaja Tero Lehto valotti asiaa hieman omassa kirjoituksessaan tänään.

Myös erilaiset verkkoyhteisöt ovat lähteneet kilpasille keskenään, ja loanheitto on levinnyt laajalle eri puolille nettiä, kaikkien puolustaessa omiaan. En lähde näitä yhteisöjä nimeämään, siellä ammutaan jo sen verran kovilla ja monella rintamalla…

Itse olen jo pitkään pysynyt poissa yleisistä verkkokeskusteluista. Syynä on tuo ainainen loanheitto, suora syyttely ja monesti järjetön keskustelun etenemättömyys. Näiden keskustelujen

Sen sijaan olen hyvin aktiivinen paikoissa, joissa pääosin esiinnytään omalla nimellään, tai jossa ainakin on selvitettävissä kuka keskustelujen takana on. Tämä edes osittainen tunnistautuminen kummasti siistii keskusteluja, koska väärinkäytösten tapauksissa tietää “joutuvansa tilille” sanomisistaan.

Jokainen verkkokeskustelu on juuri sellainen kuin siihen osallistuvat henkilöt. Jos haluaa saada hyvää (samanhenkistä?) keskustelua aikaiseksi, siihen pitää löytyä oikeanlaisia ihmisiä.

On hyvä pitää mielessä se tosiasia, että jokainen verkkoon kirjoitettu merkintä jää sinne, ja niistä tulee pystyä vastaamaan omalla nimellään joskus tulevaisuudessa. Olipa kyseessä joku satunnainen keskusteluryhmä, Facebook tai vaikka Qaiku, kommentit on suhteellisen helppo kaivaa ja yhdistää ne osaksi suurempaa kokonaisuutta.

Esimerkiksi näiden nimettömien loanheittotempausten nimettömien kirjoitusten samankaltaisuus tai jopa täsmälleen samat tekstit, kirjoittajan nimimerkin takana olevien henkilöiden tunnettuus eri yhteisöissä ja muut asiat pystytään linkittämään ja päättelemään minkälaista kelkkaa jokainen työntää ja kenen kanssa. 

Suosittelisin kaikkia verkossa olevia, aktiivisuudesta riippumatta, miettimään omaa verkkoidentiteettiään, jota voisi myös digitaaliseksi jalanjäljeksi kutsua. On aika noloa myöhemmin huomata jääneensä kiinni verkkovedättämisestä, monena henkilönä esiintymisestä, piilomarkkinoinnista tai jostain muusta. Vaikka monesti voikin jälkikäteen puolustautua sillä, ettei ymmärrä miten netti toimii, näissä tapauksissa siitä ei ole hyötyä. Tuollaiset toimintatavat eivät ole hyväksyttäviä oikeassakaan elämässä, joten kiinni jääminen on aina negatiivista.

Itse verkkokeskustelujen siistimiseen pidän hyvinä keinoina pakollista rekisteröitymistä ja yhteisöjen ainakin osittaista itsemoderointia, jossa yhteisö määrittelee itse omat toimintasääntönsä ja kommunikoi ne selvästi kaikille mukaan tuleville.

Miten sinä osallistut verkkokeskusteluihin? Omalla nimellä, tunnetulla nimimerkillä vai “millä sattuu”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *