En usko etätyöpäivään
Tänään on kansallinen etätyöpäivä, josta monet mediat hehkuttavat into piukassa uutena tulevaisuuden ilmiönä.
En tee tänäänkään etätyötä, sillä minä en usko etätyöpäivään. Minä en myöskään usko etätyöhön, sillä se on mielestäni tulevaisuuden työtä väärällä tavalla käsittelevä ilmiö.
Etätyö ja etätyöpäivä ovat ilmiöitä, jotka myöntävät “työpaikan” olevan se pääasiallinen työn tekemisen paikka. Ne vihjaavat rivien välistä juuri sitä pelättyä stereotypiaa, että etätyö on vain uusi termi “saikkupäivälle” tai “ylitöiden pitämiselle” – ja että se oikea työ tehdään sitten siellä työpaikalla.
En myöskään usko “työn tekemisen paikkaan” – konttoriin – vai miksi sitä nyt kutsutaankin. Tämä on monissa nykyajan ja tulevaisuuden tehtävissä vain jäänne historiasta, jolloin oli oikeasti tärkeää olla tietyssä paikassa tekemässä työsuoritetta, esimerkiksi työkalujen sijainnin, yhdessä tekemisen, saavutettavuuden tai yleisen kommunikaation vuoksi.
Suuri osa nykyaikaisista “konttorityön” ammateista pystytään tekemään lähes missä vaan – kiitos nykyteknologian. Itse asiassa on aivan järjetöntä kuljettaa ihmisiä pitkiä matkoja ja aikoja vain istumaan tietokoneen äärellä samassa tilassa – työpisteellä, kokoushuoneessa, avokonttorissa.
Jos Suomi haluaisi tehdä merkittävän rakenteellisen muutoksen, me muuttaisimme työn tekemisen paikan oletusarvon. Yrityksen ohjeistus pitäisi olla henkilökunnalleen mallia
Työtä tehdään pääsääntöisesti muualla kuin yrityksen toimitiloissa. Poikkeuksena tästä on kerran viikossa oleva lähitiimipäivä, joka tehdään yrityksen ryhmätyötiloissa. Jos työntekijällä on poikkeuksellisesti tarve työskennellä yrityksen tiloissa, tämä voidaan väliaikaisesti järjestää oman esimiehen kanssa sopimalla ja hänen valvomanaan.
Miettikääpä jos normi olisikin tällainen: Jokainen vastaa omasta työn tekemisen paikastaan itse. Paikka voi olla vaikka kotona tai mökillä, tai sitten kodin lähellä olevassa kahvilassa. Jos siltä tuntuu, joskus voi menna tekemään työtä kaverin luokse.
Työpaikalle tullaan vain yhtenä päivänä viikossa ja sekin päivä on pyhitetty tiimin tapaamisille. Tilat on suunniteltu siten, että työpisteitä ei ole, ainoastaan ryhmätyötila, joka on käytössä yhtenä päivänä viikossa.
Tämän seurauksena poistaisimme työpaikkaruuhkat, alentaisimme työmatkaan käytettyä stressiaikaa ja alentaisimme yritysten kustannuksia toimitiloista merkittävästi. Äkkiä laskettuna toimitilakustannukset voitaisiin käyttää vaikka maksamalla työtekijöille 100-300euroa kuussa palkanlisää sen työ tekemisen paikan rahoittamiseen. Lisäksi tämä synnyttäisi paljon kysyntää asuinpaikkojen lähellä olevalle jaetuille työtilakonsepteille, keskustoissa uudenlaisille toimitiloille sekä uudenlaisille paikan ja ajan kohtaamisen sovelluksille.
Hyvää etätyöpäivää kaikille – ottakaa rohkeasti askeileita kohti uutta työelämää!