Suomen Parhaat Verkkosivut
Päätin jakaa kanssanne surullisen tarinan. Se on tarina yrittäjästä, joka joutuu suunnattoman ulkopuolisen voiman kouriin tilanteeseen, jota ei voi enää kunnolla hallita.
Nova Trotters Oy -niminen yritys on eri lähteiden mukaan lähestynyt tällä viikolla 18 enemmän tai vähemmän tunnettua suomalaista blogaajaa. Lähestymisen aiheena on ollut blogaajia kohtaan tehty toimenpide, ilmeisesti tutkintapyyntö. Tutkintapyynnön syynä on “Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista.”
Tämän yhteydenoton (ja ilmeisten tutkintapyyntöjen) seurauksena kohteena olevat blogaajat tietysti jakavat saamansa tiedon, vertailevat niitä keskenään ja yrittävät ymmärtää mistä on kysymys. Kun käy ilmi, että luultavasti minkäänlaista juttua ei asiasta voi saada aikaiseksi, kääntyy kritiikki tätä varsinaista tutkimuspyynnön tekijää kohtaan.
Koska netissä (tai blogosfäärissä ja sosiaalisessa mediassa) on jakamisen ja avoimmuuden kulttuuri, pystytään tällaisten asioiden analyysi tekemään joukolla hyvinkin nopeasti, niin juridisesti kuin viestinnällisestikin. Viestit leviävät nopeasti, ja yhteisön asiantunteva tuki kertoo blogaajien olevan vahvoilla. Seurauksena on ns. Barbara Streisand -ilmiö, jossa asian peittelemisyritys johtaa entistä suurempaan näkyvyyteen.
Tässä Nova Trotters -tapauksessa juuri näin on käynyt. Aiheesta on eilisen ja tämän päivän aikana kirjoitettu lukuisia blogipostauksia, lehtiartikkeleita ja sosiaalinen media on aika yksipuolisesti kritisoiden jakanut ja jatkanut viestiä eteenpäin niin Facebookissa kuin Twitterissäkin.
Lopputuloksena tälle on tietysti se, että hakukonetuloksissa yritys näyttää laajalti kritisoidulta, kahvipöytäkeskusteluihin tulee mukaan tarina, joka kantaa nimeä #novatrotters, tapauksesta käytetyn tagin mukaan.
Mitä tässä sitten tapahtui, mitä olisi pitänyt tehdä, ja voisiko vielä tehdä jotain?
Oma tulkintani on se, että yrittäjää on harmittanut Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailusta kirjoitettu kritiikki. Lähipiirin keskusteluissa todettiin, että meidän pitää voida tehdä jotain tätä kritiikkiä kohtaan, koska se haittaa myyntiä. Joku siellä on viisaana neuvonut juridista lähestymistapaa, joka on toiminut joissakin tapauksissa. Liian rankkaa kritiikkiä suoltanut yksityishenkilö alkaa pelkäämään raastupaa ja varmuuden vuoksi poistaa halutun sisällön.
Tässä tapauksessa näin ei kuitenkaan käynyt, ja tämän asian olisi voinut tietää jo etukäteenkin. Miten käyttäytyy ihminen, jota uhkaillaan vakavilla toimenpiteillä ilman pätevää syytä, ja jolla on aseet puolustautua? Ihminen puolustautuu.
Jos ko. yrityksen edustajat eivät pidä negatiivisesta kirjoittelusta, lähes ainut tapa saada tilanne muuttumaan on kääntää kirjoittajien mielet positiivisiksi. Ja se tehdään lähtemällä mukaan keskusteluun, selittämällä asian oikea laita, tai jos tuote/palvelu on pielessä, pistämällä se kuntoon. Verkossa asiat saadaan parannettua ensisijaisesti positiivisuuden ja asioiden oikeaksi todistamisen kautta.
No mitä sitten voisi tehdä? Saavutettu vahinko on tässä vaiheessa vaikeaa korjata. Vaikka keskustelu tulee lähipäivinä hiljenemään, nuo hakukoneosumat ja satunnainen novatrotters-maininta jäävät kyllä olemaan.
Itse lähtisin yrittäjänä varovasti avoimeen keskusteluun aiheesta. Tämä siis siinä tapauksessa, että pussissa on puhtaita jauhoja, eikä toimintaa voi pitää moraalittomana, agressiivisena sähköpostimarkkinointina ja “outojen mediapakettien” lupailuna.
Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, pistäisin ne ensin kuntoon, nopeasti. Sitten vasta lähtisin tähän avoimeen keskusteluun, ja senkin tekisin hyvin nöyrästi.
Kaikkea hyvää oikeamielisille. Seuraamme tilannetta.