Journalisti-blogaaja, blogaaja-journalisti vai journalisti ja blogaaja?

I CREATE FIRSTS.

Journalisti-blogaaja, blogaaja-journalisti vai journalisti ja blogaaja?

October 12, 2009 Digi Internet Media Merkinnät Social Media Teknologia Työelämä Uutiset Uutiskommentit Varallisuuden hallinta 0

Parin viime kuukauden aikana esille on noussut monenlaisia ongelmatilanteita liittyen journalismiin ja blogaamiseen. Näistä asioista tullaan keskustelemaan mm. 27.10. Markkinointiviestinnän viikon yhteydessä järjestettävässä paneelikeskustelussa, johon minäkin tulen osallistumaan paneelin jäsenenä. Paneelin puheenjohtajana toimii Christina Forsgård Netprofilesta ja MTL-Viestintätoimistoista ja muina osallistujina Juha Rekola journalistiliitosta ja Tuija Aalto YLEn Uudet Palvelut -yksiköstä.

Haluaisinkin avata keskustelun aiheesta jo näin etukäteen, ja siksi toivonkin kommentteja ja näkökulmia aiheeseen liittyen. Tulleita kommentteja tulen tarvittaessa referoimaan – tässä siis mahdollisuus ottaa kantaa.

Minua kiinnostavia kysymyksiä ovat: Mikä ero on journalistilla ja blogaajalla, vai onko niillä eroa? Voiko journalisti blogata ja voiko blogaaja olla journalisti? Jos journalistilla on eettiset ohjeet, pitäisikö blogaajalla olla sellaiset? Voiko yritys käyttää kokematonta blogaajaa hyväkseen kaupallisesti? Entä journalistia? Pitäisikö blogaajaa käsitellä kuten journalistia vai kuten yksittäistä kansalaista? Voiko blogaaja saada esimerkiksi kutsun lehdistötilaisuuteen tai ennakkotietoa vielä julkaisemattomasta aiheesta? Tietävätkö blogaajat mitä embargo tarkoittaa? Pitäisikö blogaajien järjestäytyä? Pitäisikö blogaajille myöntää pressikortti tai blogaajakortti?

Muutamia kuvitteellisia (tai sitten ei) tapauksia:

  1. Journalisti ja blogaaja saavat samanaikaisesti ennakkotiedon ylihuomenna julkistettavasta tiedosta. Blogaaja julkaisee tiedon välittömästi, journalisti joutuu odottamaan julkaisupäivää, vaikka tuotannollisesti ehtisikin julkaisemaan uutisen välittömästi.
  2. Journalisti saa kutsun lehdistötilaisuuteen, jossa on mahdollista haastatella jotain tärkeää henkilöä. Journalisti kirjoittaa tapaamisesta jutun omaan henkilökohtaiseen blogiinsa tyytyväisenä erikoiskohtelusta.
  3. Viestintätoimisto lähestyy asiakkaansa puolesta blogaajaa, ja ehdottaa tuotteen testaamista. Blogaaja sanoo kirjoittavansa hyvän arvostelun jos saa pitää tuotteen. Tai sitten viestintätoimisto ehdottaa tätä blogaajalle.
  4. Blogaaja on saanut mahdollisuuden haastatella tärkeää julkisuuden henkilöä. Haastateltava pyytää lupaa saada tarkistaa juttu ennen julkaisua. Blogaaja ei välitä asiasta, vaan julkaisee jutun, jossa on useita selviä asiavirheitä. Virheellisten faktojen korjaamispyydöstä blogaaja ei välitä, ja virheellinen tieto jää verkkoon.
  5. Blogaaja pyrkii akkreditoitumaan oman aihepiirinsä tapahtumaan, mutta häntä ei hyväksytä, koska hänellä ei ole pressikorttia. Pressikorttia hän ei voi saada, koska ei saa pääasiallista toimeentuloa blogaamisesta.

Mitä muuta? Jäikö jotain puuttumaan? Miten asia pitäisi järjestää?

Sana on vapaa – ota kantaa.

 Aiheesta muualla verkossa:

Tuija Aalto Ylen blogissa

Mari Koistinen

Kari Haakana

Ja missä vielä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *