Hyvää syntsää, Johanna Tukiainen! Käyttäytykäämme kunnolla netissä.

I CREATE FIRSTS.

Hyvää syntsää, Johanna Tukiainen! Käyttäytykäämme kunnolla netissä.

July 29, 2009 Digi Harrastukset Hyvinvointi Internet Koti Liikenne Matkailu Media Merkinnät Mobile Politiikka Rakkaus Sijoittaminen Social Media Teknologia Työelämä Uutiset Uutiskommentit Vapaa-aika Varallisuuden hallinta 0

Niin, tänään on todellakin Johanna Tukiaisen syntymäpäivä. Tämänkin kertoi minulle Internet.

Internet on aika omituinen värkki. Internetissä käyttäydytään ihan miten sattuu. Toiset kertovat itsestään kaiken mahdollisen, mikä koituu heidän huolekseen myöhemmin elämässä. Toinen ryhmä taas käyttäytyy netissä tavalla, jota ei tekisi koskaa “ihmisten ilmoilla”.

Kuten monesti on varoiteltu, nettiin ei pidä laittaa ihan kaikkea informaatiota itsestään. Esimerkiksi hehkutustasi Kanariansaarilta voivat kiitellä murtovarkaat, joiden on helppo mennä tyhjään kotiin. Joidenkin työnuraa voivat vaikeuttaa kännissä otetut festarikuvat vuosien takaa.

Näitä tekosia, joissa netti toimii vain välittäjänä ja tallentaja, voi pitää mielestäni tahattomina tekoina, joista kertyvä tieto muodostaa mielikuvan henkilöstä, erityisesti tuntemattomalle. Siinä sitten selittelet, miten “en minä tuollainen ole” tai “kun vaan kavereille oli tarkoitettu”.

Itse aiheutetun tiedon kertyminen omaan nettimielikuvaan on helposti hallittavissa. Pitää vaan käyttäytyä kunnolla, ja jos joskus irrottelee, täytyy pitää huolta ettei hommasta jää todistusaineistoa.

Aivan eri asia on se ihmisryhmä, joka käyttäytyy asiattomasti netissä. Oli kyseessä sitten “nettikeskustelija”, blogaaja tai muuten vaan sisältöä nettiin tuottava ihminen, pitäisi miettiä miten käyttäytyy. Vaikka netissä pitääkin mielestäni pystyä toimimaan nimettömänä, pitäisi silti pitää jonkinlainen raja.

Otetaanpa muutama esimerkki:

Suomi24 on jo pitkään ollut tietyiltä osiltaan sellainen keskustelualusta, jossa ei mietitä omia sanoja. Peukku pystyyn palveluntarjoajalle jatkuvasti kehittyvästä moderoinnista. Itse en juuri koskaan käy tuolla, koska en jaksa sitä ikuista vääntämistä.

Uusisuomi.fi on nopeasti ottanut vahvan roolin keski-ikäisten besserwisserien leikkikenttänä, erityioesti kun aiheet pyörivät politiikan ympärillä. Minulle on useasti linkitetty blogikirjoituksia ja kommentteja, joiden tekijät eivät kyllä taida kovin paljon mainettaan tai muita ihmisiä miettiä. Pelottavaa on se, että ajoittain on käynyt ilmi kirjoittajien olevan mukana esimerkiksi kunnallispolitiikan päättäjinä!

Eräänä esimerkkinä voitaneen ottaa kanssablogaajamme Nina Suomalaisen kirjoitus Uusisuomessa. Hän kirjoitti kärkevästi, mahdollisti keskustelun puolesta ja vastaan, ja mitä seurasi? Uhkailuja, haukkuja, henkilökohtaisuuksia ja jopa nettihyökkäyksiä. Vaikka kuinka olisi toisen kirjoitusta vastaan ja pitäisi sitä kuinka vääränä tahansa, mikään ei oikeuta henkilökohtaisuuksiin menemistä. Ei mikään.

Sama asia koskee mielestäni myös julkisuuden henkilöitä, kuten esimerkiksi Johanna Tukiaista. Olen hänen Facebook-ystävänsä, hänen omasta pyynnöstään. Ja kyllä, olemme tavanneet vuosia sitten. Johannan kirjoittaessa ihan mitä tahansa omaan statukseensa, tulee kommentteihin aina kaikenlaista törkyä. Ihmiset siis omalla nimellään ehdottelevat kaikenlaista…

Ei Nina Suomalainen eikä Johanna Tukiainen ole ansainnut tuollaista törkyä. Ei kukaan.

Olen ihmetellyt sitä, kuinka vähän nämä törkykirjoittajat tuntuvat tietävän internetin teknologiasta. Ajattelevat, ettei heitä voi jäljittää, koska jäljityksessä näkyy vain Sonera, Elisa tai joku muu operaattori. No, tietäisivätpä vain.

No hei, maailma ei ole menetetty. Asiallista keskustelua suomenkielellä voi käydä netissä monessakin paikkaa. Talouden osalta tällaista käydään Piksussa, mutta senhän te jo tiesittekin.

Erittäin hyvä yleinen keskustelualusta on suomalainen Qaiku, joka kerää kasvavissa määrin mukaan ihmisiä, joiden kanssa voi käydä älykästä keskustelua, suomeksi. Mukana on ihmisiä kaikista eri kansanryhmistä. Tuolla kuitenkin käyttäydytään.

Jos järjetön roskakirjoittelu kyllästyttää, suosittelen lämpimästi näitä vaihtoehtopalveluita, joissa käyttäydytään. Tervetuloa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *